העברה בין דורית – מניסיונם של יועצים לעסקים משפחתיים / אלי כהן
מה עושים בעניין העברת המושכות בעסק המשפחתי מדור לדור ? יש מנהלים רבים בעסקים משפחתיים המתלבטים בשאלה זו בידיעה שלא יוכלו להימלט ממנה בגלל חשיבותה הרבה לעתידן הכלכלי של המשפחה והחברה המשפחתית.
משאלה זו נובעות שאלות נוספות כמו: אלו פעולות נחוצות כיום כדי להיערך לדור הבא? מה היתרונות והחסרונות הגלומים בהיערכות כזו, או בהימנעות ממנה, לעסק ולמשפחה ? איך כדאי לבצע אותה ? מה התשובות האפשריות לשאלות הללו ומה החלופות להן ?
שאלות אלה מאתגרות דיין, ולא רק בעסק משפחתי, אבל מהן עולות שאלות רבות נוספות, חשובות כשלעצמן ( ואם יש בעסק כמה שותפים, אזי השאלות עשויות להיות רלבנטיות לכל אחד מהם בנפרד ).
להלן כמה דוגמאות על קצה המזלג:
מי תומך בהעברת העסק לדור הבא ומי מתנגד לה ומדוע ? האם נכון להעביר את הבעלות והשליטה בעסק המשפחתי לכל הילדים שלנו בחלקים שווים ?האם הדור הבא מוכן, ראוי, כשיר לניהול העסק שלנו ? האם כדאי לייעד מי מילדינו לתפקיד מנכ"ל העסק המשפחתי ? אם כן, איך יחיו כל האחרים עם החלטה כזו ? כיצד ישפיעו החלטותינו על מהלך חייהם של הילדים שלנו ועל היחסים ביניהם בעתיד ? מה תהיה ההשפעה על העסק המשפחתי שלנו ועל השותפות בו ?
האם נכון לשתף את המשפחה בשאלות אלה ? אם כן, את מי לשתף ובאלו שאלות ? מתי רצוי להתחיל לדון בהן ?
מה התהליך המתאים לעסק ולמשפחה שלנו ? מה הסוגיות הרלבנטיות לנו ?מתי כדאי להתחיל בתהליך ההעברה ? כמה זמן תהליך כזה צריך להימשך ? האם יש שלבים שניתן לתכנן מראש ? אם כן, איך נדע מה נכון לכל שלב ומתי לעבור לשלב הבא ? איך נערכים לשינויים עתידיים שעלולים לפגוע בתכנון המקורי ? אלו מהם ניתן לצפות מראש? מתי נכון להעביר את מושכות הניהול בפועל ? מי הגורם המקצועי שילווה אותנו ?
בחברות בבעלות משפחתית העוסקות בתכנון יחסי הניהול בדור הבא ובהעברה בין דורית של החברה המשפחתית עולות שאלות נוספות כמו אלה הקשורות במבנה החברה, אופייה ומעמדה, סוגי המניות, כהונת הדירקטורים, תזכיר ותקנות החברה ועוד כהנה וכהנה שאלות רבות וחשובות.
לאחר שנים רבות מאוד של עבודה בעסקים משפחתיים אוכל לומר, שלפי התרשמותי, אין מודעות מספקת לחשיבות השאלות הנוגעות להעברת מושכות העסק המשפחתי מדור לדור; רבים ממנהלי העסקים המשפחתיים לא רוצים, או לא יודעים, לשאול את השאלות, וכשיש להם רצון וידע הם לא מעט פעמים מתקשים להתמודד איתן ולענות עליהן.
מעל הכל, התרשמתי שיש לבעלים ומנהלים בעסקים משפחתיים קושי ליזום ולהוביל מהלך של תכנון ההעברה הבין דורית בעסק המשפחתי בדרך שתשמור על התנופה העסקית והרקמה המשפחתית.
מניסיוני וגם מדברים ששמעתי מעמיתיי העוסקים בייעוץ לעסקים משפחתיים לסוגיו, ברור לי שיש ערך רב בקיום תהליך מקצועי סדור שיעסוק בבירור שאלות יסוד כגון אלה. לדעתי, זה אתגר המחייב את בעלי ומנהלי העסק המשפחתי ללמוד על בסיס שוטף ובאופן מעמיק את הסוגיות הרלבנטיות לניהול העסק המשפחתי שלהם ולבחור בתהליך המתאים להם ויפה שעה אחת קודם.
אז למה יש כאלה שנמנעים מתהליך מקצועי ומלמידה מעמיקה בשאלות העברת המושכות של העסק המשפחתי לידי הדור הבא ? שמעתי לא מעט תשובות לשאלה זו ממנהלים ובעלים של עסקים משפחתיים. לדוגמה:
" בינתיים הכל בסדר…"
" כבר כתבתי צוואה (סודית..)"
" יש מספיק זמן … נחיה ונראה …"
"הילדים יירשו את העסק והם ישברו את הראש…"
"יש משפחות שמתכננות את ניהול העסק המשפחתי בדור הבא ?"
כמובן שלכל משפחה אפיוניה, ערכיה וצרכיה; לכל עסק משפחתי שאלותיו, תשובותיו והתהליך המתאים לו, אך מי יוכל להקל ראש בשאלות ההעברה הבין דורית בעסק המשפחתי ?
אלי כהן הוא יועץ לניהול, מאמן עסקי ומגשר העוסק בליווי עסקים משפחתיים, מנהל חברת הדרכה יוצרת – פיתוח ארגוני בע"מ המציעה תכנית גישור ייחודית לעסקים משפחתיים.
כל הזכויות שמורות ©
המידע במאמרים הוא כללי בלבד ואינו מהווה בשום אופן יעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ מקצועי.
נבקש לא לעשות כל שימוש במאמרים ללא קבלת רשותנו מראש ובכתב.