שותפות בעסק משפחתי – אתגרי העברה בין דורית / אלי כהן
יש פעמים שהעסק המשפחתי הוא שותפות של 2 או 3 או 4 שותפים שהקימו חברה ביחד תוך רתימת כישוריהם השונים למטרה המצריכה את הניסיון והמיומנות של כל אחד מהם. זה אתגר שאינו פשוט כשלעצמו אך לפעמים יש ואחרי לא מעט חיכוכים בין השותפים הם מצליחים לעבוד יחד בהרמוניה והחברה משגשגת ומצליחה מאוד בעסקיה.
ואז הדור הבא, דור הילדים של השותפים, עומד בפתח החברה. במאמר זה אכתוב תיאור על השתלשלות הדברים האפשרית ועל סיכויי ההצלחה של חברה כזו.
דור ההמשך בשותפות
לחברה שכזו שהיא שותפות משגשגת של 4 שותפים, הגיע בנו ( או ביתו ) של אחד השותפים וביקש לעבוד בחברה. בקשתו התקבלה בברכה משום שכישוריו היו נחוצים לחברה ואישיותו ואופיו מצאו חן בעיני כל השותפים. הוא התקבל לעבודה ללא קושי ועשה חיל בעבודתו. התקדים הזה היה אות וסימן לכל אחד מיתר השותפים שיוכל להכניס בבוא היום לפחות אחד מילדיו לעבודה בחברה. לצורך העניין נקרא לו "בן ממשיך בשותפות עסקית".
רעיון השילוב של "ילד לכל שותף" התקבל כרעיון צודק והגיוני אך אתגר היישום הפך את השותפות הזו למרקחה. יחסי השותפים שהיו מצוינים החלו להתרופף בשל מחלוקות על שאלת עובדים נוספים מקרב בני או בנות השותפים בחברה ועל מידת ההתאמה שלהם לתפקיד כלשהו בחברה ומה יהא השכר והתנאים הראויים להם ועוד שאלות מסוג זה.
אתגרי ההתרחבות בשותפות רב משפחתית
לאחר מאמץ אישי ומקצועי לא קטן 4 השותפים הצליחו להסכים על כניסתו של ילד לכל שותף והחברה הזו הפכה בבת אחת לעסק משפחתי מרובה משפחות או ליתר דיוק" מרובע משפחות. מה שמאתגר בעסק משפחתי רגיל בשילוב עובדים מקרב המשפחה הפך לאתגר כפול ומכופל בחברה המשפחתית הזו. השילוב של כמה ילדים הפך את השותפות על פיה. ההרמוניה נסדקה.
בחודשים ובשנים שלאחר התרחבות העסק המשפחתי הזה, השותפים התעסקו במקביל ובו זמנית בבניית רקמת יחסי העבודה שבין אב לבן או לבת שלו מחד וכן בתחזוקת יחסי השותפות בין השותפים מאידך לאחר כניסת הילדים. 4 ילדי השותפים עסקו מצידם גם בחיפוש דרך לבניית יחסי עבודה תקינים ביניהם. כך נוצרו כמה מישורים של חיכוך וחיפוש דרך מאתגרים ביותר לחברה עצמה ולכל בעליה ומשפחותיהם.
שאלות העבודה העיקריות
מה הסיכוי של שותפות כזו להמשיך להתקיים בהצלחה בדור המייסדים ? מה המחיר שהחברה המשפחתית הזו משלמת באופן שוטף על קיומם של אתגרים כאלה בכל המישורים הנ"ל ? כיצד כל ילדי השותפים יוכלו להיות שותפים יורשים בחברה אחת בדור הבא כפי שהיו הוריהם ? איך החברה תתכונן להעברה בין דורית לידי כמה שותפים יורשים במצב הזה ? מה הליכי ההסדרה הפנימיים שיידרשו בכל אחת ממשפחות השותפים ? למי יפנו כדי לקבל סיוע מקצועי ? מגשר עסק משפחתי ? עו"ד ? יועץ ארגוני ? יועץ לעסקים משפחתיים ? רו"ח ? יועץ מס ?
מניסיוני רב השנים בעסקים משפחתיים נראה לי שכל גורם העוסק בליווי עסקים משפחתיים שייכנס לחברה כזו, מומחה בתחומו ככל שיהיה, יידרש להתמודד עם סבך לא פשוט בכל המישורים הנ"ל. הוא יידרש לתכנית עבודה מורכבת ומדודה, מאוזנת ומוסכמת, לפי מידת יכולתה של חברה כזו לשאת תהליכי עבודה נוספים בנוסף למהלך העניינים הרגיל שלה. הוא יצטרך להתמודד גם עם מידת יכולתם וסבלנותם של כל השותפים לגעת באתגרים הנ"ל מתוך רצון טוב ושיתוף פעולה מלא במטרה להגיע לחוף מבטחים, לעצמם, לילדיהם ולמשפחותיהם – בראייה הצופה פני הווה ועתיד.
אלי כהן הוא יועץ לניהול, מאמן עסקי ומגשר העוסק בליווי עסקים משפחתיים, מנהל חברת הדרכה יוצרת פיתוח ארגוני בע"מ המציעה תכנית גישור ייחודית לעסקים משפחתיים.
כל הזכויות שמורות ©
המידע במאמרים הוא כללי בלבד ואינו מהווה בשום אופן יעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ מקצועי.
נבקש לא לעשות כל שימוש במאמרים ללא קבלת רשותנו מראש ובכתב.