ליווי עסקים משפחתיים וחברות משפחתיות - שאלות נפוצות
המתח בין ערכי המשפחה לקוד הניהול העסקי הוא מקור לתסכול כמעט בכל עסק משפחתי וחברה משפחתית. המתח הזה עלול לקלקל יחסים טובים ולפגוע בעסק ובמשפחה, אך הניסיון מלמד שאפשר להפוך אותו למקור חוסן ושגשוג – עסקי ומשפחתי. מה השאלות שחשוב לנו לענות עליהן ?
מה הייחוד של ליווי מקצועי בעסק משפחתי או חברה משפחתית ?
עסק משפחתי וחברה משפחתית מצריכים לניהולם מיומנויות רב תחומיות ורגישות גדולה בשל העובדה שאינטרסים וערכים משפחתיים ועסקיים שלובים זה בזה; לאורך זמן הם יוצרים סתירות, ניגודי אינטרסים ולפעמים גם קונפליקטים סבוכים עד כדי סיכונו של העסק המשפחתי ופגיעה במרקם היחסים המשפחתי. ליווי מקצועי מצריך ניהול תהליכים מורכבים במישורים שונים הייחודיים לעסק המשפחתי.
איך בוחרים את הגורם המקצועי ותכנית הפעולה לליווי העסק המשפחתי ?
בשל מורכבות הדברים ורגישותם עדיף לבחור בגורם מקצועי מנוסה המתמחה בעסקים משפחתיים וחברות משפחתיות ואשר מסוגל ליצור קשר אישי ויחסי אמון עם כל מנהלי ובעלי העסק המשפחתי. לכן, כדאי לקיים שיחת היכרות ראשונית עם הגורם המקצועי ולקבל עליו המלצות מקצועיות.
חשוב לבחור בתכנית פעולה המקובלת על כל המנהלים בעסק המשפחתי בסיוע אנשי מקצוע לאחר התרשמות מהיקף וסוג האתגרים הניהוליים, הארגוניים והעסקיים העומדים על הפרק. זאת יש לעשות בשיתוף פעולה הדוק תוך התייחסות למגוון רחב מאוד של שיקולים הקשורים, במישרין ובעקיפין, לעסק המשפחתי המסוים והמשפחה המחזיקה בו.
למה כלי הגישור העסקי – משפחתי מתאימים לליווי חברה משפחתית ועסק משפחתי ?
בעסק משפחתי אפילו גישות שונות יוצרות רגישויות מיוחדות, אבל את העסק יש להמשיך ולנהל היטב. הגישור העסקי – משפחתי מאפשר ביטוי חופשי לכל המעורבים בתהליך תוך המשך פעילותו השוטפת של העסק המשפחתי והוא לא מעט פעמים עדיף על פני ייעוץ עסקי.
הגישור הוא כלי רגיש, שתפני, שוויוני, אובייקטיבי, לא שיפוטי, חסוי ונייטרלי הנותן מקום בטוח ומכובד לכל אחד ואחת ממנהלי ועובדי המשפחה בעסק המשפחתי ומסייע לפיתוח המנהלים ולעבודת הצוות.
מנסיוננו כמגשרים בעסקים משפחתיים למדנו שהגישור העסקי – משפחתי שלנו מתאים לליווי העסק המשפחתי ולפתרון דילמות קשיים ובעיות בעסקים משפחתיים בלא מעט מצבים – גם כשאין כל סכסוך בעסק המשפחתי.
תכנית גישור ייחודית לעסקים משפחתיים המוצעת על ידנו היא תכנית מקורית, פרי פיתוחנו, והיא מאפשרת, בין היתר, פיתוח חלק ניכר מהמיומנויות התקשורתיות והניהוליות הנדרשות לניהולו ופיתוחו של העסק המשפחתי. היא זוכה לשבחים רבים מלקוחותינו.
אלו שאלות נוכל להעלות בעת ליווי מקצועי של העסק המשפחתי שלנו ?
במסגרת הליווי המקצועי לעסק המשפחתי ולחברה המשפחתית אפשר לדון במגוון רחב של סוגיות ושאלות ולמצוא פתרונות לבעיות ודילמות בדרך מוגנת ותכליתית. למעשה, ניתן להעלות כל שאלה המתייחסת ליחסי הניהול, לניהול העסק המשפחתי ופיתוחו העסקי, להמשכיות העסק המשפחתי, לתכנון יחסי הניהול, הבעלות והשליטה בדור הבא או מכירה של העסק המשפחתי לאחרים. מיקוד השאלות הוא בעל חשיבות רבה והוא מתבצע כחלק בלתי נפרד מהתהליך המקצועי.
תוכלו לפרט אלו שאלות עולות בליווי של עסקים משפחתיים וחברות משפחתיות?
בהחלט, אבל תקצר היריעה מלהכיל את כולן. הנה דוגמאות לשאלות נפוצות:
איך מנהלים את העסק המשפחתי עם מנהלים משותפים ? מה החלופות ?
מה הן הגדרות התפקיד המתאימות לבני ובנות המשפחה בעסק המשפחתי ?
מה הן שיטות התיגמול וקביעת השכר והמשכורות בעסק משפחתי ?
מתי החשיבות של הסכם עבודה עם בני ובנות המשפחה בעסק המשפחתי ?
איך לפטר בן או בת משפחה או קרובי משפחה בעסק משפחתי ?
איך מנהלים שותפות עסקית בעסק משפחתי בבעלות כמה משפחות ?
מתי כדאי לבצע העברה של השליטה בעסק המשפחתי לילדים שלנו ?
מה ההסדרים האפשריים עבור חתנים וכלות בעסק המשפחתי ?
מתי כדאי להעביר מניות לדור ההמשך בעסק משפחתי ?
מתי ואיך ממנים דירקטורים חיצוניים בחברה משפחתית ? מה תפקידם ?
מה הם הסדרי הניהול האפשריים ומתאימים לעסק המשפחתי שלנו ?
מתי כדאי להעביר את שרביט הניהול בעסק לבני המשפחה ? למי להעביר ואיך בוחרים אותו / אותה ?
מתי ואיך ממנים מועצה משפחתית ומה תפקידיה ?
איך מפרידים בין ענייני העסק וענייני המשפחה ?
איך אפשר לשפר את התקשורת הבין אישית בעסק המשפחתי ?
איך אפשר לפתור בעיות ביחסי ניהול בעסק משפחתי ?
מתי עדיף למנות מנהל חיצוני לעסק משפחתי ?
מה נחשב למשכורת מקובלת וסבירה בעסק משפחתי ?
מתי כדאי למכור עסק משפחתי לאחרים ? למכור הכל או חלק ?
אלו הסדרי ניהול אפשריים בשותפות אחים ?
איך מפרקים שותפות בעסק משפחתי ?
איך יוצאים לפנסיה מעסק משפחתי ? מה הם הסדרי הפרישה האפשריים ?
מתי ואיך יוצרים אמנה משפחתית ?
איך שומרים על זכויות המייסדים ?
מתי נכון להעסיק נכדים ונכדות בעסק המשפחתי ?
יור ומנכל בעסק משפחתי כיצד ?
תשלום משכורת או דיבידנד ? מה עדיף ?
מה מדיניות חלוקת הרווחים בחברה המשפחתית ?
אלו תשובות אפשריות לשאלות דלעיל ?
הפתרון לאתגרים ובעיות בעסק משפחתי נתון להחלטות מנהליו ומגוון התשובות לשאלות שהוצגו לעיל הוא רחב מאוד; הוא משתנה מעסק לעסק לפי נסיבותיו המיוחדות. בתהליך הבירור של התשובות האפשריות עולים רעיונות יקרים מפז, חלקם מקוריים ויצירתיים מאוד, חלקם חיוניים ביותר לצורך התפתחות העסק המשפחתי וחיסון הרקמה המשפחתית.
מה הן הטעויות המוכרות בהעברה בין דורית של עסקים משפחתיים ?
הטעויות המוכרות לנו נובעות מהעדר תכנון מקצועי וסדור של ההעברה הבין דורית והן רבות. להלן כמה דוגמאות טיפוסיות:
א. קיומה של הסכמה מקיר לקיר בנושא ההעברה הבין דורית שאינה מבוססת על למידה של הסוגיות הייחודיות של ניהול עסק משפחתי. הניסיון מלמד שלעיתים ההסכמה מיוסדת על מידע חסר או משובש של בני משפחה שלא מכירים את הסבך המשפחתי והעסקי ואת הסוגיות שעלולות לערער את יחסי הניהול בעסק המשפחתי בדור הבא.
ב. חלוקה בחלקים שווים של הבעלות בעסק המשפחתי אף שהיא נראית צודקת ושוויונית היא לעיתים השגיאה החמורה ביותר ואינה מתאימה לכל מצב ולכל משפחה.
ג. צוואה סודית המעניקה זכויות בעסק המשפחתי מבלי שנערך אי פעם תהליך תכנון משפחתי ועסקי. מעבר להלם הפסיכולוגי, היא עלולה להתגלות כמקפחת ומקור לסכסוכים משפחתיים או לא מתאימה לצורכי הניהול המקצועי של העסק המשפחתי ומקור למשברי ניהול תכופים.
אז מה נוכל להציע לכם ?
כדאי למצוא תשובות המתאימות לעסק המשפחתי שלכם באמצעות תהליכים פנים ארגוניים סדורים, בליווי גורם מקצועי שמנוסה בהובלה של תהליכי שינוי בעסקים משפחתיים וחברות משפחתיות, תוך הסתייעות באנשי מקצוע מתחומים משיקים ובהם עורך דין, רו"ח ויועץ מס, במידת הצורך.
למה אנחנו ?
התכניות הייחודיות שלנו לעסקים משפחתיים מבוססות על ניסיון עשיר ומגוון שנצבר במשך יותר מ 30 שנות עבודה וניהול בעסקים משפחתיים ועל היכרות רבת שנים עם ניהול תהליכים מורכבים בעסקים משפחתיים וחברות משפחתיות.
הליווי המקצועי שלנו מבוסס על הכרת הייחודיות הניהולית, הארגונית והעסקית האופיינית לעסקים משפחתיים והבנת הגורמים הפעילים בעסק המשפחתי ובחברה המשפחתית. הוא מתבצע בשילוב כלים ושיטות עבודה תוך הישענות על ידע וניסיון נצבר ועל למידה ומחקר.
לקריאה נוספת ראו דף מי אנחנו שם מפורטים ניסיוננו, גישתנו ושיטות העבודה שלנו. ניתן לעיין גם בדף עסקים משפחתיים I חברות משפחתיות – כיווני פעולה.
לתכנית גישור ייחודית לעסקים משפחתיים לגישור עסקי משפחתי – ליווי עסקים משפחתיים