שינוי אסטרטגי – עסק משפחתי I חברה משפחתית / אלי כהן
רק 46% מההחלטות האסטרטגיות המתקבלות בארגונים מגיעות לידי ביצוע – כך עולה ממחקר שנערך בישראל לאחרונה. גרוע מכך, מהמחקר – שהשתתפו בו 2,000 מנהלים מ-330 חברות – עולה כי 90% מהארגונים במשק פועלים ללא אסטרטגיה ארוכת טווח.
אז למה אסטרטגיה ?
אנשים אוהבים להשתמש במילה "אסטרטגיה" כי היא מהווה שם נרדף למשהו גדול עמוק ויסודי, אבל כשאנו נכנסים לתהליך אסטרטגי בארגון אנו עושים בדיוק את ההיפך. אנו מחפשים את התהליך המינימאלי שיניב שינוי אפקטיבי בשיתוף עם אנשי הארגון תוך שאנו בודקים מה רצוי ומה אפשרי. הסיבות לכך הן רבות ובהן: הצורך להניב חווית הצלחה, ולסייע לאנשים להתגבר על פחד מפני שינוי, על העלות העצומה הכרוכה בשינוי, על הסרבול הכרוך בניהול תהליך השינוי, על האויבים הבלתי צפויים הקמים לתהליך השינוי ככל שהוא מתארך ועוד…. ועוד…
אנו נוהגים לומר ששינוי מתחיל באנשים, בדעתם של האנשים, ביכולת שלהם, בנחישות שלהם, בלכידות שלהם, במחויבות שלהם – לעצמם וזה לזה, ובאהבת הארגון שלהם, הנובעת אף היא ממרכיבים רבים כמו תחושת השתייכות וייעוד, רמת הסולידאריות החברתית וכו'. מקור השינוי ומוקד השינוי אפוא הוא האנשים ! לא השוק, לא התחרות, לא היריבים, לא השיטה…. אלא האנשים ! במילה "אנשים" הכוונה לכל הנגזרות של ערכי האנשים, ושל גישות האנשים לחיים בכלל ולארגון בפרט, של דעות האנשים, ושל הנכונות שלהם ללכת יחד בדרך אחת משותפת, לאורך זמן, כדי להשיג מטרה מוסכמת שהם בעצמם החליטו עליה.
רבות חברות הייעוץ האסטרטגי המתחילות תהליכי שינוי באיסוף כל נתון אפשרי בשוק וניתוח כל גורם ארגוני העשוי להשפיע על "הניהול האסטרטגי" ולאחר מכן הן מוציאות דוחות עבי כרס ( ורבי מזומנים… ) שאיש לא מסוגל ליישם … לא אנחנו ! אנחנו מתחילים מתוך הארגון, עם האנשים ויחד איתם, ומלווים אנשים ומאמנים אנשים לאורך כל הדרך. מה שישים וטוב להם – טוב וישים גם לנו. ומה שיפה וטוב לדוחות עבי הכרס יישאר בספרים ויילמד באקדמיה – אך לא אצלנו.
כל זה מצריך תהליך מובנה וטוב. טוב לאנשים. כלומר, לדעתנו, תהליכים טובים – ובעיקר תהליכים ארגוניים טובים – הם בראש ובראשונה תהליכים שטובים לאנשים ! שאלת מיליון הדולר היא מה מעכב עסקים משפחתיים להקים תכניות שינוי או להעביר את הרעיון האסטרטגי לביצוע ?
להלן הסיבות הראשיות לכישלון:
א. היעדר מנהיגות – חולשת מנהיגות, פיצול מנהיגות.
ב. חושבים לטווח קצר – בעיקר בארגונים בהם תחלופת האנשים מהירה.
ג. יריבות וניכור ופוליטיקה ארגונית – התחשבנות אינסופית ויצר הרס עצמי.
ד. התאבנות מחשבתית – כוחו של הרגל ( "אם זה עובד – אל תתקן את זה" )
ה. ספקנות – היעדר אנרגיה ארגונית ורוח גבית, לעיתים בשל ניסיונות כושלים בעבר.
ו. חרדת שינוי – פשוטה כמשמעה.
ז. היעדר מנגנוני בקרה ומדדי הצלחה מוסכמים.
תהליכי שינוי ארגוני אינם קצרים מטבעם כי יש בהם אינספור מרכיבים, וככל שהארגון גדול יותר המשימה קשה יותר, והאתגר עצום יותר. האתגר גדל ככל שהניכור והיריבות בארגון גדולים יותר, ולכן שוב חזרנו למשבצת הראשונה: אנשים ! ניהול אנשים ! מנהיגות ! לשינוי ארגוני דרוש מנהיג או ליתר דיוק, דרושה מנהיגות ! את זה מבין כל אחד שמבקש שינוי אפילו אם רק מדובר בהשלת מספר קילוגרמים ממשקלו, או בשיפור הכושר הגופני ע"י צעידה של כמה קילומטרים ביום.
אז איך עוברים לתכל’ס ?
רותמים את האנשים ! כן, רותמים את האנשים, ומנהיגים אותם למה שהם רוצים ויכולים להירתם אליו, ומשם ממשיכים את כל היתר… ממשיכים לניתוח הסביבה הכלכלית, הפוליטית, הטכנולוגית, החברתית וכו'… שואלים מה הם החלומות ומה הן האפשרויות וההזדמנויות, מהן העצמות והחולשות, ומי הם היריבים או הגורמים המאיימים והמעכבים, ואיך כדאי להתגבר עליהם. את כל זה עושים נכון בתהליך שינוי ארגוני השומר על כבודם של אנשים, על רצונותיהם, על רגשותיהם … אלא אם כן ניתן לסלק במהירות כל אדם שמפריע לשינוי ולהביא עובד צייתן תחתיו ללא תוצאות לוואי, אבל אז אנו באופרה אחרת: האופרה של מנהיגות חזקה ומאיימת – לעיתים זו דיקטטורה של רבים – המכתיבה שינוי מהיר… לא בבית ספרנו ! אנו מומחים לפיתוח תהליכי שינוי בעסקים משפחתיים, ושם אי אפשר להזיז איש ממקומו ללא רצונו מבלי לשלם מחיר כבד, ודיקטטורה או איום על אחד מהחברים משמעם החלקה במדרון התלול והתרסקות מהירה. כלומר, לדעתנו אין מנוס מלרתום את האנשים ! משמע, אין מנוס מיצירת תהליך קצר ואפקטיבי לאורו של חזון ישים וריאלי שאנשים בארגון מחויבים אליו ורוצים לבצע אותו – הפוך לגמרי ממשמעות המילה הגדולה – "אסטרטגיה".
אלי כהן הוא יועץ לניהול, מאמן עסקי ומגשר, מנהל חברת הדרכה יוצרת פיתוח ארגוני בע"מ המסייעת למנהלים ועסקים בהובלת תהליכי שינוי ומתמחה מאז 1994 בעסקים משפחתיים ובחברות משפחתיות.
כל הזכויות שמורות ©
המידע במאמרים הוא כללי בלבד ואינו מהווה בשום אופן יעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ מקצועי.
נבקש לא לעשות כל שימוש במאמרים ללא קבלת רשותנו מראש ובכתב.