עסק משפחתי – הגיגים על עושר ועוני / אלי כהן
במהלך חיי ועבודתי בעסקים משפחתיים ראיתי אנשים מבוססים מאוד שיש להם צרות הנובעות מעושרם ומצאתי את עצמי מהרהר לא אחת בשאלות הקשורות בעוני ובעושר ובבעיות הנובעות מעושר כלכלי רב. למעשה, מאז ומתמיד תהיתי לשם מה אנשים זקוקים לכסף כה רב ומה מניע אותם.
.
יש כאלה שאומרים לעצמם את צירוף המילים 'צרות של עשירים' כשהם שומעים למשל, שאיל הון הסתכסך עם הבת שלו כי הרכב היוקרתי שקנה לה ליומולדת לא מצא חן בעיניה. יש כאלה שאומרים לעצמם בסיפוק שטוב שאין להם כל כך הרבה כסף ויש שממש מאחלים לעצמם "צרות" שכאלה.
.
לעולם לא אשכח ראיון עם אחד מעשירי העולם, יהודי ישראלי המתגורר בארה"ב, שבמענה לשאלת המראיין ממה הוא מפחד ענה בקצרה שהוא מפחד מעוני. אם להודות על האמת, נדהמתי. שאלתי את עצמי מה יגרום לו להפסיק לפחד מעוני והאם הפחד מעוני הוא המניע אותו לעוד ועוד עסקאות ומה שווה כל הונו אם הוא מפחד כל חייו מעוני.
.
כשקראתי את הראיון איתו נזכרתי בראיון עם אדם שלפרנסתו מקבץ נדבות. הקבצן סיפר שהוא עובד קשה, שישה ימים בשבוע, בשרב ובקרה, ומודה לאל הטוב ולעוברי האורח שסייעו לו לפרנס את משפחתו ולחתן את בנותיו בכבוד. כשנשאל ממה הוא מפחד ענה בחיוך רחב שאינו מפחד כלל.
.
אז שאלתי את עצמי שאלות רבות כמו: מה המינימום שצריך אדם כדי לחיות בכבוד ? כמה כסף נחוץ לו להתקיים מבלי לשקוע במרה שחורה ? האם יש גבול לרדיפת הכסף ? עד כמה העושר תורם לאושר ומתי הוא פוגע בו ? אולי העושר אינו רלבנטי לאושרנו בכלל ? איך נחנך את ילדינו לעבוד מאהבת המקצוע ומאהבת השירות לזולת ולא בשל פחד מעוני ?
.
בשל עבודתי בליווי עסקים משפחתיים הוזמנתי לפני מספר שבועות כאורח של המארגנים לכנס רב רושם שעסק ב"ניהול העושר המשפחתי". כיאה לכנס כזה, הוא נערך במלון יוקרתי בתל אביב והכיבוד זרם בו כמים. השתתפו בו לא מעט אנשים שהפרוטה מצויה בכיסם ונשמעו בו הרצאות רבות וטובות העוסקות בכסף בכלל ובמשפחות עם כסף בפרט. הכנס היה מרתק הן בשל התכנים והן בשל האנשים שהזדמן לי לשוחח איתם.
.
אחד האנשים שפגשתי שם הוא אדם עתיר נכסים בעל עסק משפחתי משגשג מאוד. בעבר אירח אותי במשרדו כדי לשוחח על תכנון הליכי ההעברה הבין דורית של עסקיו, אלא שלבסוף העדיף שלא לעשות דבר מחשש למחלוקת רבתי במשפחתו ואנו נפרדנו לשלום. כשהיינו בכנס הבחין בי, ובאחת מהפסקות הקפה, לאחר ששמע כמה הרצאות, הזמין אותי לכוס קפה איתו. בין לגימה ללגימה אמר לי "כעת אני באמת אובד עצות, מה אעשה אם אפתח את הנושא לדיון במשפחתי ואגרום למחלוקת גדולה ולעומת זאת מה יקרה אם הצוואה שלי תגרום לאחר מותי עוגמת נפש גדולה לבנים ולבנות ואז תפרוץ מחלוקת גדולה עוד יותר ?" פניו התכרכמו והוא נראה מוטרד. הדילמה שלו הייתה האם להתייעץ עם בני ובנות משפחתו בשאלות ההעברה הבין דורית של נכסיו או לכתוב צוואה סודית או להתחיל בתכנון המכירה של העסק המשפחתי.
.
ראיתי בעלי עסקים משפחתיים תקועים בצומת הזה ללא יכולת להכריע וסובלים מאוד מכך. גם ראיתי מאבקי ירושה שפרצו בין בני ובנות משפחה שהיו אוהבים ומלוכדים ושחייהם נהרסו עת קיבלו לידיהם הון בירושה. ראיתי ואני עדיין רואה, מקומות בהם העושר ממרר את החיים, גורם נזקים חמורים למערכות יחסים, מפרק משפחות והורס כל חלקה טובה.
.
השבוע הרציתי באיגוד לשכות המסחר בת"א בפני בעלים של עסקים משפחתיים בנושא "הכוורת המשפחתית" – על ייחודו של העסק המשפחתי ועל דרכים ליצירת פתרונות מקוריים למחלוקות בעסקים משפחתיים. בסיום דבריי ניגשו אלי כמה משתתפים כדי לברך אותי על ההרצאה. ביניהם היה בחור צעיר שלמשפחתו עסק משגשג מאוד והוא ביקש ממני שאסייע לו ולהוריו ליישב מחלוקות קשות בעסק המשפחתי שלהם. עיניו וקולו שידרו מצוקה כה רבה שהבטחתי לו שאעשה כל שביכולתי לסייע להם. הרהרתי בו ובדבריו כמעט כל מהלך הנסיעה הביתה.
.
ניסיוני האישי והמקצועי לימד אותי שיש "צרות של עשירים" שאף אחד מאיתנו לא היה מוכן שיהיו לו. לא בכדי אמרו חז"ל "איזהו עשיר ? השמח בחלקו".
אלי כהן הוא יועץ לניהול, מאמן עסקי ומגשר העוסק בליווי עסקים משפחתיים, מנהל חברת הדרכה יוצרת – פיתוח ארגוני בע"מ המציעה תכנית גישור ייחודית לעסקים משפחתיים.
כל הזכויות שמורות ©
המידע במאמרים הוא כללי בלבד ואינו מהווה בשום אופן יעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ מקצועי.
נבקש לא לעשות כל שימוש במאמרים ללא קבלת רשותנו מראש ובכתב.