דור המשך בעסק משפחתי ? השאלות / אלי כהן
עסקים משפחתיים בישראל עוברים בימים אלה לידי דור ההמשך אך השאלה הגדולה באמת היא האם הם מוכנים להעברה הזו.
השאלות המיידיות שעולות לסדר היום
מה מנהלי העסקים המשפחתיים האלה עשו עד היום כדי שהעסק המשפחתי יעבור בקלות לידי הדור הבא ? האם הכשירו מי מבני המשפחה לקחת את תפקיד המנהיג ? האם הסדירו שאלות הקשורות ביחסים בין יתר בני ובנות המשפחה כולל כאלה שאינם עובדים בעסק ? האם בחרו באנשים המתאימים לתפקידי הניהול ? עד כמה המייסדים זמינים לייעץ לילדים שלהם ולחנוך אותם ? אלו סמכויות המייסדים מותירים בידיים שלהם ? מה מהסמכויות הם מעבירים לידי הדור הבא ומתי ? מה סוג התקשורת שהתפתח במשפחה ? מי מעורב בשיקולי ההעברה לידי הדור הבא ? האם יש התנגדות כלשהי להעברת העסק המשפחתי לידיים אחרות ?
מדוע עסק משפחתי יכול להיכשל בהעברה הבין דורית ?
עסקים משפחתיים רבים נכשלים בהעברה לדור הבא כי לא דאגו מראש לבחור ולהכשיר אנשים מתאימים שימשיכו לנהל את העסק שהקימו בעמל רב, ליצור תקשורת מקרבת, משתפת ופתוחה המאפשרת ביטוי רחב וחופשי, כי לא הסדירו את היחסים בין בני ובנות המשפחה, כי לא תיאמו ציפיות עם כל הנוגעים בדבר, כי יצרו בחוסר דעת הסדרים מקפחים הגורמים לסכסוך, כי נמנעו מלגשת ולפתור משברים בעודם קטנים ועוד כהנה סיבות רבות ושונות. למרבה הצער, אחת הסיבות העיקריות לכישלון היא התמהמהות בנקיטת גישה ישירה האוחזת את התכנון הנחוץ בקרניו מבעוד מועד.
מדוע עסקים משפחתיים מתמהמהים בהכנה להעברה הבין דורית ?
חלק גדול מהעסקים המשפחתיים מתמהמהים רק בשל חוסר מודעות לצורך בהכנה הזו, אחרים חושבים בטעות שצוואה סודית תספיק בבוא העת, אחרים לא רוצים לעסוק בזה כי זה מזכיר להם שכולנו בני חלוף, אחרים פשוט חוששים לפתוח את הנושא מחשש שזה כשלעצמו יגרום להפרת השקט במשפחה ועד כמה שהדבר יישמע תמוה יש כאלה שחושבים שזו בכלל הוצאה מיותרת ובזבוז זמן. חמור מכך, יש כאלה שסבורים ששאלות מסוג זה עדיף שיעלו אחרי מותם של המייסדים ושהילדים ישברו את הראש לבד. בבחינת "אחרי המבול".
מה הפתרונות שהשוק מציע כיום ?
יש כיום מגוון רחב של פתרונות ייעוץ לעסקים משפחתיים המוצעים על ידי מומחים מתחומים שונים, יועצים עסקיים, מגשרים, מאמנים, יועצים ארגוניים, יועצי ניהול, עורכי דין, רואי חשבון, פסיכולוגים ואחרים הבאים מדיסציפלינות שונות ומשתמשים בשיטות שונות כדי להציע ליווי ראוי לעסק המשפחתי. בין השיטות המוכרות כיום בשוק מוכרים גישור לסוגיו: גישור עסקי, גישור עסקי משפחתי, אימון עסקי, אימון עסקי משפחתי, ייעוץ עסקי, ייעוץ ארגוני, ייעוץ ניהולי, טיפול פסיכולוגי ועוד אך למרבה הצער מעטים מקרב מציעי השירותים הללו הם בעלי מומחיות וניסיון הכולל היכרות ממושכת עם האופי המיוחד של עסק משפחתי או חברה משפחתית.
כיצד להתחיל לפעול בכיוון הנכון ?
מוצע לכל מי שיש בבעלותו עסקי משפחתי או חברה משפחתית להתחיל להיפגש בהקדם עם כמה חברות המתמחות בליווי עסקים משפחתיים וחברות משפחתיות כדי להכיר את המגוון הרחב של האפשרויות העומדות לרשותו ויפה שעה אחת קודם.
אלי כהן הוא יועץ לניהול, מאמן עסקי ומגשר העוסק בליווי עסקים משפחתיים, מנהל חברת.הדרכה יוצרת פיתוח ארגוני בע"מ המתמחה בליווי חברות משפחתיים ועסקים משפחתיים מאז 1994
כל הזכויות שמורות ©
המידע במאמרים הוא כללי בלבד ואינו מהווה בשום אופן יעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ מקצועי.
נבקש לא לעשות כל שימוש במאמרים ללא קבלת רשותנו מראש ובכתב.